Történetmesélés a coachingban

"A szél és a nap azon veszekedtek, ki éri el hamarabb a vándornál, hogy levegye a kabátját. A szél erőt gyűjtött, fújt, süvöltött, de a vándor csak egyre jobban magához fogta a kabátját. Ezután a nap, kedvesen küldte a sugarait a vándorra aki hamarosan szétnyitotta a kabátját, majd rövidesen le is vette."


A coaching leginkább akkor működik ha az érzelmeket és az értelmet is megszólítja. Ehhez van egy nagyszerű eszközöm: a történetmesélés.


A történetek szórakoztatóak, élvezetesek, érdeklődést keltenek és lehetőséget adnak az ügyfélnek, hogy önmaga találjon rá a megoldásra. A pohár lehet félig üres és félig tele, vagyis minden történetet másképp is el lehet mesélni. Ez az eszköz kiszélesíti a választási lehetőségeket, ami nagyon fontos célja a coachingnak.


A sztorik, a történetek nemcsak hosszú elbeszélések lehetnek hanem akár szóképek is. Például: "úgy érzem, hogy sötétben tapogatózom" ezzel a metaforával olyan érzelmeket és összefüggéseket szemléltetünk amelyeket nem lehetett volna egy fogalommal kifejezni. A storytelling tehát történetek, szóképek elmesélésének a művészete a coaching folyamat során, hogy a klienssel együtt új látásmódokat találjunk és észrevegyük a megoldásokat az esetleges problémákhoz. Az ügyféllel kapcsolatos történetmeséléshez két út nyílik: vagy a történeteket használjuk modellként vagy az ügyfél történeteivel dolgozunk.


Próbáld ki ezt a szórakoztató, de nagyon hatásos eszközt egy egyéni coaching folyamatban és tekints új szemszögből az életedre.

Keress bizalommal elérhetőségeim egyikén!




Történetmesélés a coachingban - Mezei Viktória coach, Debrecen

Írta: Mezei Viktória (coach Debrecen) - Cím: Történetmesélés a coachingban