Személyes erőforrásaink

Az első kérdés ebben a témában az, hogy mik azok az erőforrások?
Leegyszerűsítve az erőforrás minden olyan dolog amitől testileg és lelkileg jól érezzük magunkat. Vannak belső és külső erőforrásaink.


Hasznos belső erőforrásaink közé tartoznak például az olyan tulajdonságaink mint a: türelem, összpontosítás, nyitottság, kitartás. Ide tartoznak még a tudásunkhoz kapcsolódó ismereteink is mint pl: nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek. Vagy az egyes képességeink, készségeink.


Külső erőforrás lehet a szociális háló. A családtagjaink, a jó barátok a kedves munkatársak. Az ember értékelésétől függ az hogy egy, az egészségünket támogató dolog erőforrás-e vagy sem. Lehet, hogy valaki számára az otthoni munkavégzés erőforrás mert ezzel megtakarítja az utazást és nyugodtabban tud dolgozni. De van olyan ember is akinek ez nehézséget jelent mert könnyen elterelődik a figyelme vagy hiányoznak neki a munkavégzéshez szükséges keretek, így számára ez nem jelent erőforrást.


A megerőltető időszakokban szükségünk van arra, hogy számíthassunk saját magunkra. Érdemes elgondolkodnunk azon hogy mik is a mi személyes erőforrásaink, amiből egy-egy nehéz helyzetben meríthetünk némi extra energiát. Képzeljük el például a következő helyzetet: egyedül vagyunk az irodában és éppen bosszankodunk a kolléga miatt akivel az előbb szóváltásba keveredtünk. Mit tehetünk ilyenkor hogy jobban érezzük magunkat és lendületesen tudjuk folytatni a napunkat? Végezzük el az alábbi gyakorlatot: A következő 5 percben irányítsuk a figyelmünket arra hogy mi a pozitívum a jelen pillanatunkban. Vegyük észre mi az ami most éppen kellemes és jó, ezzel aktiváljuk a pozitív érzéseinket. Észrevesszük például a fotót a családunkról vagy a párunkról az asztalunkon. Ugye felidéz egy kellemes pillanatot? Merüljünk el benne egy kicsit... Vagy vegyük észre milyen klassz színe van az új körömlakkunknak és élvezzük ezt az apró örömöt. Ihatunk akár egy finom kávét is csak az ízére és az illatára figyelve. Ezután érdemes megkérdezni magunktól: Milyen ismeretekre tettem most szert? Milyen érzésekre fókuszáltam? Nézzünk néha tudatosan az asztalunkon álló fotóra és éljük át az örömöt hogy ilyen családunk/párunk van. Élvezzük a friss kávé által nyújtott ízeket, illatokat a megújult energiát. Vegyük észre a szépet Önmagunkon abban a pillanatban és újult erővel folytassuk a napunkat.

Erőforrásaink az óceán mélyén rejlő kincsekhez hasonlítanak: első pillantásra nem látszanak. Egy coaching folyamat során azonban lehetőséged van búvárkodni a saját életedben miközben egyre több és több erőtartalék-kincs a tudatod felszínére kerülhet, és ezáltal kezelni tudod a mindennapok nehézségeit.

Keress bizalommal és találd meg rejtőzködő erőforrásaidat!




Személyes erőforrásaink - Mezei Viktória coach, Debrecen

Írta: Mezei Viktória (coach Debrecen) - Cím: Személyes erőforrásaink