Kreatív coaching I.

Egy coaching folyamat során előszeretettel használok kreatív módszereket mint például az Életfa rajzolás. Rajzolni mindenki tud, és nem kell festőnek lenned ahhoz, hogy egy fát rajzolj. Egyébként is a rajzolás már önmagában is megnyugtató és szórakoztató tevékenység még akkor is ha a mindennapokban nem az életed része.
A coachingban a fa az élet metaforája. A képszerű megjelenítés segít megérteni, honnan jövünk, mi a jelen helyzet és merre tartunk. Akkor is a segítségedre lehet valamilyen elakadásod van, nem látod a teljes képet a problémádról. Ez egy kivetítő módszer ami azt jelenti, hogy miközben rajzolsz a papíron a tudatalattid üzenetei jelennek meg.
A feladat egyszerű. Fókuszálj a problémádra és rajzolj egy fát. Semmi extra, itt nem a kézügyesség számít, hanem a lelked üzenete.

Nézzük akkor:

  • gyökerek: Az erőforrások. Honnan indul a probléma? Mi segíthet?
  • törzs: A jelen. Mi történik most? Merre tovább?
  • lombkorona: A növekedés. Mik a céljaim? Milyen ötleteim vannak?

Természetesen ez nem a teljes kép. Szerepelhetnek a rajzon további formák is különböző jelentéssel. Az egyes részekhez további kérdéseket teszek fel, fokozatosan kibontva ezzel az aktuális helyzetet. Próbáld ki ezt a kreatív megközelítést az elakadás megoldáshoz, találd meg az elrejtett lehetőséget!

Keress bizalommal!





Kreatív coaching  I. - Mezei Viktória coach Debrecen

Írta: Mezei Viktória (coach Debrecen) - Cím: Kreatív coaching I.