Tükörtartás

Tükröm,tükröm mondd meg nékem ki a legszebb a vidéken! Ugye mindannyian ismerjük ezt a mondatot? De gondolkodtunk már a mélyebb,átvitt értelemben vett jelentésén?

Mit jelent ha valaki tükröt tart nekünk? Milyen visszajelzést kapunk a tükörtől?

A legtöbb embernek, különösen a vezetőknek nagy segítséget jelent ha őszinte visszajelzést kapnak valakitől. Ebben az esetben az őszinteségen van a hangsúly. De kitől kapunk őszinte visszajelzést vezetőként? Minnél magasabb szinten van egy vezető ez annál nagyobb nehézségekbe ütközik. A beosztottaktól kapott visszajelzés őszintesége erősen megkérdőjezelhető, de nemcsak a minőség a mennyiség is számít. Ezért jelent nagy segítséget ha a vezető a saját coachával dolgozik. Egy szakember tudja, hogy nemcsak a szépet és a jót kell visszajelezni, hanem a negatívumokat is. Hiszen ez a kulcsa a hosszútávú fejlődés lehetőségének. A tükörből sokfélét is ismerünk és mindegyiknek megvan a maga szerepe. Van sík, homorú és domború. Mindegyik más képet tükröz visssza ugyanarról az emberről. A coach feladata, hogy az adott helyzetnek megfelelő tükröt vegye elő a visszajelzéshez.

A sík tükör az obejktív valóság. De olykor szükség lehet arra is, hogy láttassuk a környezetet vagy kicsinyítsük az adott problémát így szemlélve a teljes képet, ahogy a domború tükör mutatja. Máskor arra lehet szükség hogy egy-egy fejlesztendő területet kiemeljünk, fókuszáljunk a megoldásra , vagy felnagyítsuk ami fölött az ügyfél el akar siklani és ilyenkor elővesszük a homorú tükrünket.

A tükör mint tárgy csak a külsőnkről ad visszjelzést, de a coach mint a mesebeli tükör a belsőnket is megmutatja.
Sokan nem mernek belenézni e tükörbe mert nem akarnak szembesülni az igazi valójukkal. Pedig önmagunk teljes megismerése a továbblépés, a fejlődés és a teljesítménynövelés kulcsa.

Dolgozzunk együtt, keress bizalommal!

Tükörtartás - Mezei Viktória coach Debrecen

Írta: Mezei Viktória (coach Debrecen) - Cím: Tükörtartás.